День пасічника

День пасічника - професійне свято бджолярів - в Україні почали відзначати з 1997 року.

Він встановлений Указом Президента № 815/97 і святкується щорічно 19 серпня.

Підраховано, що кожна сьома тонна світового меду - українська. На пасіках країни сьогодні «працює» близько п’яти мільйонів бджолиних сімей.

Цього ж дня християни відзначають Преображення Господнє, яке в народі називають Яблучний Спас. Цього дня за традицією в церквах освячують яблука та мед. Пасічники освячують вулики перед настанням холодів, щоб бджоли добре перезимували.

/Files/images/novini/2022-2023/paschnik/IMG_20230817_105518_867.jpg/Files/images/novini/2022-2023/paschnik/IMG_20230817_105515_495.jpg/Files/images/novini/2022-2023/paschnik/IMG_20230817_105510_763.jpg/Files/images/novini/2022-2023/paschnik/IMG_20230817_105521_206.jpg/Files/images/novini/2022-2023/paschnik/IMG_20230817_105524_885.jpg/Files/images/novini/2022-2023/paschnik/IMG_20230817_105528_483.jpg

Мед - продукт вічності. Він має один з найвищих показників дати зберігання серед харчових продуктів. Уявіть, знайдений в гробницях фараона, запечатаний в глечиках мед, до цього часу залишається їстівним і придатним для вживання. Ця довговічність пояснюється його хімічним складом: продукт природним чином є кислотним, з низьким вмістом вологи, що робить його досить непривітним середовищем для різноманітних бактерій. Перетворюючи нектар (основний інгредієнт меду), бджоли так сильно махають крилами, що витягають надлишкову вологу з спочатку наповненої водою речовини. У бджіл також є спеціальний фермент у шлунках, який допомагає розділити нектар на глюконовую кислоту і перекис водню. Останній сприяє подальшому запобіганню росту бактерій та інших мікроорганізмів в меді.

Кiлькiсть переглядiв: 89

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.